Waar bevindt zich asbest in huis?

Asbest zoekwijzer

Twijfelt u of er in uw woning sprake is van asbest? Dan is het goed om dit nauwkeurig te controleren, want zoals we allemaal weten kan deze stof zorgen voor ongezonde taferelen. Kwieq helpt u met een zoekwijzer voor asbest.

Waar vindt u asbest?

Allereerst is het hiervoor goed om te weten dat nieuwe huizen geen asbest bevatten. Tot 1990 gebruikte men asbest in woningen, wat meestal werd gebruikt als asbesthoudend cement. Wat u misschien niet wist, is dat oude apparaten ook asbest kunnen bevatten. Denk hierbij aan een strijkijzer, een haardroger of warmhoudplaatjes. Asbest kunt u herkennen aan de vezelachtige structuur die het heeft. Het materiaal heeft vaak een witte of lichtgrijze kleur.

Cementplaten met asbest

We zeiden het al, maar asbest komt u vaak tegen in cementplaten. Deze platen komt u meestal tegen in gevels, in en rondom schoorstenen en in bijvoorbeeld het dakbeschot. Daarnaast ziet u ze vaak in of bij CV installaties. De platen zitten soms moeilijk verstopt, zoals bij galerijen van flats of als golfplaat op schuren en garages.

Andere plaatsen

Het kan ook zo zijn dat uw huis gebruik maakt van vinylzeil en –tegels, waarbij gebruik wordt gemaakt van asbest. Als er asbest in zit, zijn ze geproduceerd tussen 1963 en 1983. Bij de huishoudelijke apparaten gaat het daarnaast om apparaten die warmte uitstralen of aan warmte worden blootgesteld.

Asbest verwijderen?

In principe is vastzittend asbest niet gevaarlijk, maar als het asbest loszit kan dit gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Het inademen van deze stof kan bij – een klein percentage van de – personen absoluut levensbedreigend zijn. Er zijn strenge regels verbonden aan woningen die asbest bevatten. Zorg er daarom voor dat u 100 procent veilig woont!

Via Kwieq komt u in contact met een midden- of kleinbedrijf die voor u kan bekijken of uw huis asbestvrij is of niet.

2 reacties

  1. We hebben enige tijd geleden een prachtige boerderij gekocht. Natuurlijk moet er veel gebeuren. Toen we wilden beginnen aan het dak vond de aannemer een klein stukje asbest. De hele bouw werd stilgelegd. En wij moesten 2 maanden wachten totdat alles was weggehaald, door de mannen in witte pakken. Let dus goed op, wij zijn nog steeds aan het verbouwen vanwege dat gedoe!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *