Wanneer ben ik zelfstandig ondernemer?

Zelfstandig ondernemen

Voor beginners in de wereld van de Kamer van Koophandel kan het nogal eens ingewikkeld zijn om te weten of ze wel of geen zelfstandig ondernemer zijn. In principe kunt u dit gewoon aan de KvK of de Belastingdienst vragen, maar Kwieq helpt u graag op weg met enkele basisregels binnen de wereld van het zelfstandig ondernemen.

Checklist zelfstandig ondernemer

Wie bepaalt er namelijk of u zelfstandig ondernemer bent? Juist, de Belastingdienst! Indien u als zelfstandig ondernemer wordt gezien, krijgt u extra administratieve privileges. Waardoor het voor sommigen handig kan zijn te streven naar de staat van zelfstandig ondernemer. Of u door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer gezien wordt, hangt af van de volgende zaken:

  • Zelfstandigheid: bent u de baas over uw werkwijzen of niet? Zo kan het ook zo zijn dat uw opdrachtgever u haarfijn vertelt wat u moet doen, waardoor u weinig zelfstandigheid behoudt.
  • Investeren: voor het hebben van een bedrijf is het van een groot belang om te investeren. Hier kijkt De Belastingdienst dan ook naar. Wat belangrijk is, is om geld uit te geven aan uw eigen bedrijfsmiddelen. Denk hierbij ook aan marketingkosten, dus het maken van reclame voor uw bedrijf.
  • Aantal opdrachtgevers: heeft u slechts één opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst u niet als zelfstandig ondernemer. Indien u meerdere opdrachtgevers heeft, wordt u wel als zelfstandig ondernemer gezien. U dient namelijk te werken voor meerdere partijen en wisselende inkomsten te hebben.
  • Continuïteit: het is daarnaast bijzonder belangrijk om te streven naar continue bedrijfsvoering. Hiermee wordt bedoeld dat u genoeg acties onderneemt met als doel uw bedrijf te laten blijven bestaan.
  • Bedrijfsrisico: Tot slot kijkt de Belastingdienst naar de bedrijfsrisico’s. Loopt u
    zelf risico als zaken niet lopen zoals ze zouden moeten gaan? Met andere woorden: zit u op de blaren bij faillissement en eventuele schade? Dan bent u zelfstandig ondernemer.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *