Wanneer heeft een woning spouwmuren?

Spouwmuur isolatie

Een handige manier om uw huis extra goed te isoleren, is door de toepassing van spouwmuurisolatie. Spouwmuren zijn buitenmuren die bestaan uit twee stenen muren met een ruimte van 4 tot 6 centimeter ertussen; de spouw. Dankzij de extra isolatie bespaart u op uw energiekosten. Sommige huizen hebben al spouwmuren en Kwieq vertelt u welke huizen dit over het algemeen zijn.

Bouwjaar

Er zijn namelijk twee manieren om vast te stellen of uw woning wel of geen spouwmuren heeft. De eerste optie is kijken naar het bouwjaar. Wanneer uw woning gebouwd is voor 1920 is de kans groot dat deze geen spouw heeft. De meeste huizen kregen pas na 1920 buitenmuren met een spouw. Dit werd gedaan omdat een spouw ervoor zorgt dat er minder vochtproblemen in huis zullen voorkomen. Door de toepassing van de spouw komt vocht dan ook minder snel in huis. Heeft u een huis van 1976 of later, dan heeft deze zeker spouwmuurisolatie. Dit werd een standaard vanaf dat bouwjaar.

Dikte buitenmuur

Een andere goede graadmeter is de dikte van de buitenmuur. Hiervoor gaat u naar de voor- of achterdeur en meet u hoe dik uw buitenmuur is. Indien de afstand van de buiten- tot de binnenkant van de muur 24 centimeter of minder is, heeft u zeker geen spouwmuur. Indien dit meer dan 24 centimeter is, dan bestaat de kans dat u wel een spouwmuur heeft.

Expert gezocht?

Het handigst is echter om even de zakelijke documenten van uw woning te raadplegen. Hier staat doorgaans in of het huis wel of niet een spouwmuur heeft. Zo weet u automatisch of u een spouwmuur zou moeten plaatsen of niet. Indien u een expert zoekt voor het plaatsen van de muur, kunt u deze gemakkelijk en snel vinden via Kwieq. Bekijk en vergelijk offertes van diverse professionals om zo tot een gedegen keuze te komen voor de plaatser van uw spouwmuren.

Bekijk hier een leerzaam filmpje van NUON over de voordelen van spouwmuren:

2 reacties

  1. Laatst heb ik onderzoek gedaan of mijn huis wel een spouw had aangezien ik regelmatig last had van lekkages. Bleek dus van niet. Gelukkig kon ik het wel laten plaatsen.

  2. Ook al koop je net een nieuw huis, controleer echt goed of er Spouwmuur isolatie is. Je voorkomt meer lekkages dan zonder. Wij hebben precies hetzelfde probleem gehad.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *