Wat te doen bij een burenruzie?

burenruzie

Het is één van de meest vervelende wijkproblemen: een burenruzie. Dergelijke ruzies of geschillen kunnen aan u blijven knagen voor een lange tijd. Bij dit soort ruzies geldt in het algemeen altijd: voorkomen is beter dan genezen. Kwieq helpt u verder wanneer u problemen ondervindt met uw buren.

Eerste waarschuwing

Heeft u vaak last van uw buren? Geven ze grote feesten met veel lawaai? Zijn ze luidruchtig of op een andere manier aanstootgevend? Wij raden u ten eerste aan om het met ze te bespreken. Wacht hier niet te lang mee, want dan kan het voor de betreffende buren vreemd overkomen dat ze plotseling op gedrag aangesproken worden, terwijl dat nooit eerder als “onwenselijk” werd gezien. Houden zij bijvoorbeeld vaak luide feesten, dan kunt u aangeven dat u hier last van heeft. Is dit slechts één keer per jaar, dan kunt u ze vragen van tevoren aan te geven wanneer dit plaatsvindt. U kunt er ook voor kiezen het voor lief te nemen: het is immers slechts één maal per jaar.

Tweede waarschuwing

Wanneer de buren na een waarschuwing hun gedrag niet aanpassen, is het verstandig om ze hier nogmaals op aan te spreken. U woont naast uw buren, dus u woont nog net niet in hetzelfde huis. Het is dan ook belangrijk om de banden goed te houden, in plaats van bijvoorbeeld de politie te bellen bij het zoveelste feest. Geef duidelijk aan dat u nog steeds last ondervindt, maar hou de toon vriendelijk. Zo krijgt u ook vriendelijke en begripvolle reacties van uw buren terug. Het zou kunnen dat het ze in eerste instantie niet duidelijk was dat ze nog steeds zo luid waren.

Mediator

Wanneer ze echter weinig begrip vertonen en het tot een ruzie leidt, raden wij u aan om gebruik te helpen van een professionele mediator. Een mediator zorgt ervoor dat beide partijen hun verhaal kunnen doen en dat er gezocht kan worden naar een geschikte oplossing. Het doel van een mediator is om beide partijen op het eind weer door één deur te kunnen laten gaan. U vindt een mediator online via Kwieq. Onze website maakt het voor u mogelijk om offertes van verschillende mediators in uw buurt te bekijken en te vergelijken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *