Verweer tegen einde 6% btw-verlaging

Besparen door lage btw

De bouwsector heeft een handtekeningenactie op touw gezet tegen verhoging van de btw in de bouw. Het kabinet is van plan om per 1 juli de btw van 6% naar 21% te verhogen. “Hierdoor gaan er alleen maar meer banen verloren en zal de midden/klein bedrijven de kop kosten”, antwoordde directeur Mathijs de Jong van dakkapelbedrijf BM Dakkapellen. “Nu de btw naar 21% gaat zorgt er voor dat particulieren weer langer wachten met onderhoud aan hun woning met alle gevolgen van dien”.

Verlaging vanaf 1 maart 2013

Op 13 maart 2013 is de btw in de bouwsector verlaagd van 21% naar 6%, mits uw woning ouder is dan 2 jaar. In eerste instantie zou dit gelden voor een periode van een jaar, echter werd dit verlengd naar 1 januari 2015. Later werd dit nogmaals verlengd naar 1 juli 2015. Door de genomen stimuleringsmaatregel zijn er tienduizenden banen behouden gebleven. Destijds werd er al gezegd dat het een tijdelijke maatregel is en zoals door het huidige kabinet aangegeven tot 1 juli 2015 zal gaan duren. Enkele partijen in de Tweede Kamer zijn ook voor voortzetting van het lage btw-tarief. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het hier niet mee eens. Zij zijn het er over eens dat bedrijven in de bouwsector het verschil tussen de 6 en 21 procent in eigen boezem steken. Volgens deze partijen werd er gesjoemeld met bedragen. Materiaal dat ineens duurder werd, terwijl het inkoopbedrag niet of nauwelijks was gestegen en/of het rekenen van hogere uurlonen.

Gevolgen voor de bouwsector

Aangezien de btw-verhoging er bijna aan zit te komen zijn het aantal opdrachten flink gestegen. Met name in de categorieën loodgieters, dakkapellen en badkamers. Veel consumenten zien deze periode als de uitgelezen kans om hun klus eerder uit te laten voeren. “Door het economisch herstel dat de bouw heeft doorgemaakt is het onverstandig om deze regeling niet door te zetten. Bij behoud van de regeling zal het herstel van de bouw versnellen en zal andere sectoren meenemen in deze versnelling. Ook zal dit zwartwerk stimuleren” reageerde directeur Peter de Boer van loodgietersbedrijf BVK installatie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *