Kelder waterdicht maken

Waterdichte kelder

Iedereen kent het: een natte kelder. Erg vervelend en niet goed voor de levensmiddelen die u daar bewaart. Het grote voordeel aan nieuwbouwwoningen is gelukkig dat ze tegenwoordig worden geleverd met een waterdichte grond. Heeft u echter een oudere woning en wilt u uw kelder waterdicht maken? Laat Kwieq u dan helpen met een handig stappenplan!

Benodigdheden

  • Plamuurmes
  • Spons
  • Brede kwast en verfkwast
  • Waterdichte coating of pleister
  • Waterdicht vulmiddel
  • Vloercoating
  • Verfbak
  • Huishoudreiniger

Stap 1: dichten van gaten en scheuren

Voordat u begint, is het belangrijk dat uw kelder al een geruime tijd droog is. Nu kunt u de binnenmuren voorzien van een waterdichte pleister. Dicht hiervoor eerst de gaten met een snel hardend vulmiddel.

Stap 2: vulmiddel aanbrengen

Zorg ervoor dat de ruimte rondom de beschadigingen zuiver en vetvrij blijft, zodat u het vulmiddel aan kunt brengen met een plamuurmes. Het vulmiddel zal wat krimpen tijdens het aanbrengen, dus u kunt het beschadigde gedeelte van de muur beter twee tot drie keer opvullen.

Stap 3: pleister aanbrengen

Koop een goede waterdichte pleister of coating en zorg ervoor dat de ondergrond vrij van oneffenheden is. Maak deze eventueel schoon met een spons en huishoudreiniger. De pleister brengt u vervolgens op secure wijze aan met de brede kwast.

Stap 4: nieuwe laag aanbrengen

Nadat u klaar bent met het aanbrengen, wacht u tot u de nieuwe lading kan aanbrengen. Dit staat op de gebruiksaanwijzing van de pleister. Zorg ervoor dat u ook een goede laag waterdichte pleister over de voeg met de keldervloer aanbrengt, aangezien deze plek sneller vochtig wordt. U kunt eventueel nog een derde laag aanbrengen.

Stap 5: keldervloer waterdicht maken

Hierna is de vloer aan de beurt. Gebruik dezelfde pleister indien de vloer altijd erg vochtig is. Als dit niet het geval is, kunt u het beste een polyurethaancoating met een verfrol aanbrengen op de vloer.

Stap 6: grondlaag aanbrengen

Zorg ervoor dat de vloer zuiver is voor u de grondlaag aanbrengt. Breng de grondlaag vervolgens aan met een verfrol en verlengsteel. Hierna brengt u de polyurethaancoating of pleister aan. Raadpleeg de gebruikshandleiding voordat u aan aan deze stap begint.
Dit artikel is geschreven door loodgietersbedrijf C&R. Heeft u aanvullingen op dit artikel? Deze zijn van harte welkom. Vult u gerust het onderstaande reactieformulier in. Na goedkeuring wordt uw reactie geplaatst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *