Hoe vraagt u een scheiding aan?

Hoe een scheiding aanvragen

Wilt u scheiden van uw partner, dan begint dit met het versturen van een verzoekschrift, dat u via uw advocaat naar de rechtbank dient te sturen. Kwieq legt u in enkele heldere stappen uit hoe u zo gemakkelijk mogelijk een echtscheiding aanvraagt.

Stap 1: verzoekschrift indienen

Het aanvragen van een echtscheiding begint dus met het indienen van een verzoekschrift. U kunt dit zowel alleen (als eenzijdig verzoek) indienen als met uw partner. De advocaat zal het verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Indien het een eenzijdig verzoek betreft, ontvangt uw partner een kopie van het verzoekschrift binnen 14 dagen nadat u deze heeft ingediend bij de rechtbank – iets wat geregeld wordt door uw advocaat. Vervolgens kan uw partner bezwaar tegen deze scheiding maken, met andere woorden: ‘verweer voeren’.

Stap 2: nevenvoorziening

Een andere optie die u heeft, is het aanvragen van een nevenvoorziening bij uw verzoekschrift. Hierin kunt u afspraken maken met betrekking tot de omgang met de kinderen. Wanneer die kinderen jonger zijn dan 18 jaar moet u tevens een ouderschapsplan maken, waarin u afspraken over de zorg en opvoeding van uw kinderen zult maken. Indien u hierin geen overeenstemming kunt bereiken, kan de rechter dit voor u beslissen. Eén van beide partners kan ook een bezwaar opmaken, waarna de rechter dit verzoek tot aanpassing op een aparte zitting kan behandelen.

Stap 3: scheiden

U bent gescheiden wanneer de echtscheidingsuitspraak van de rechter in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven. Dit wordt binnen 6 maanden gedaan en uw advocaat regelt dit verder voor u.

Een scheidingsspecialist kan u helpen het proces van de scheiding te voltrekken op een manier die recht doet aan u én uw partner. Via Kwieq vindt u gemakkelijk en snel een ervaren specialist. Vraag offertes aan van ervaren vakmannen bij u in de buurt!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *