Checklist eerste gesprek met uw advocaat

checklist advocaat

Inhuren advocaat

Het inhuren van een advocaat kan erg belangrijk zijn voor uw zaak. Heeft u de juiste verdediging nodig tijdens een rechtszaak, dan is het dan ook van belang om een goede advocaat in te schakelen. Of een advocaat aansluit bij uw wensen, weet u vaak al na een eerste gesprek. Kwieq geeft u een checklist met punten waar u op kunt letten tijdens zo’n kennismakingsgesprek.

Checklist advocaten

Het is belangrijk om op enkele punten nader te letten wanneer u spreekt met een advocaat. Wij hebben een handige checklist voor u online gezet, waarmee u kunt controleren of u te maken heeft met een advocaat die aansluit bij uw persoonlijke wensen. Hieronder bekijkt u onze checklist. Wij hebben deze vormgegeven door middel van vragen die u zichzelf dient te stellen tijdens een kennismakingsgesprek.

 • Is het kennismakingsgesprek met uw advocaat gratis?
 • Wat is de specialisatie van uw advocaat? Weet hij voldoende over uw specifieke zaak en heeft hij veel vergelijkbare zaken gedaan? Hoe vaak doet hij dergelijke zaken per jaar en hoe lang? Is hij onderdeel van een specialisatievereniging?
 • Hoe schat hij uw zaak in, dus hoe lang gaat het volgens hem duren en wat zijn de slagingskansen?
 • Wat zal de advocaat voor u gaan kosten. Is hij in staat om een offerte op te kunnen stellen van tevoren of rekent hij een uurtarief? Rekent de advocaat daarnaast nog extra kosten, zoals griffierechten? Doet hij de hele zaak zelf of wordt een deel uitgevoerd door een collega en heeft dit invloed op de kosten? Probeer ook te onderhandelen met de advocaat over het tarief.
 • Daarnaast is het belangrijk om te vragen of u op de hoogte kan worden gehouden over eventueel oplopende kosten. Bijvoorbeeld maandelijks.
 • Vraag de advocaat of u in aanraking kunt komen voor gefinancierde rechtshulp door de overheid.
 • Indien de advocaat ziek is of op vakantie gaat: wie doet zijn werk in tijden van afwezigheid?
 • Vraag om een verslag of om een schriftelijke bevestiging van het eerste gesprek waarin de door u gemaakte afspraken staan.
 • Vraag hoe de advocaat contact met u kan blijven onderhouden en andersom: hoe kunt u hem bereiken?
 • Indien u in de toekomst problemen zult ondervinden is het belangrijk om afspraken te maken. Heeft uw advocaat een interne klachtenprocedure? Is hij of zij aangesloten bij de Geschillencommissie Advocatuur?
 • Heeft het kantoor algemene voorwaarden en hoe zien die eruit?

Advocaten vergelijken

Bent u op zoek naar een geschikte advocaat, dan kunt u deze vinden via Kwieq. Bij ons zijn namelijk veel advocaten aangesloten, die allen kwalitatief hoogstaand werken. Vergelijk offertes van verschillende advocaten om zo tot de beste keuze voor uw situatie te komen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *